There was an error in this gadget

Saturday, January 11, 2014

Strikas Milan Ternyata Laku!

Rencana AC Milan yang ingin menjual Alessandro Matri sepertinya bisa direalisasikan di bursa transfer musim dingin ini. Matri yang sempat tak dilirik oleh banyak klub, kini kabarnya masuk ke dalam daftar pemain incaran West Bromwich Albion dan Fiorentina.

Keduanya dilaporkan ingin meminjam sang pemain. Oleh Sky Sport Italia, West Brom disebut ingin meminjam Matri selama enam bulan dengan opsi permanen di akhir musim. Sedangkan Fiorentina, klub berjuluk La Viola itu akan meminjam striker berusia 29 tahun tersebut tanpa ingin mempermanenkannya di bursa transfer musim panas mendatang.

Menurut Tuttomercatoweb.com, Fiorentina hanya ingin menjadikan Matri sebagai pengganti Mario Gomez dan juga Giuseppe Rossi. Dua striker Fiorentina tersebut belum bisa tampil karena sama-sama menderita cedera lutut.




Matri sendiri awalnya diharapkan bisa menjadi striker maut Milan. Pada penghujung bursa transfer musim panas lalu, ia didatangkan dari Juventus dengan harga 11 juta euro atau setara Rp 177 miliar. Tapi sayangnya, Matri justru tampil jauh di luar harapan. Ia tak mampu berbuat banyak dan sejauh ini baru satu gol yang bisa dicetaknya.

Sebelumnya, Lazio juga menyatakan tertarik pada bakat Matri. Namun klub asal ibukota Italia tersebut mundur dari perburuan karena tak ingin menebus sang pemain dengan harga 10 juta euro atau setara Rp 161 miliar.

Sandra Bullocks Perolehi 3 Piala di People Choices Awards

Sandra Bullock, aktris kawakan yang pernah bermain di film Speed, berhasil membawa pulang tiga piala di People's Choice Awards 2014, beberapa waktu lalu di Las Vegas, California.

Seperti yang dilansir dari CNN baru-baru ini, Sandra berhasil membawa pulang empat piala dari empat kategori nominasi yang berbeda yaitu untuk Comedic Movies Actrees dalam film The Heat, Movie 


Duo bersama George Clooney dalam film Gravity, Dramatic Movie Actress, dan Favourite Movies Actrees.
Selain Sandra Bullock, sineas yang berhasil membawa pulang piala ini antara lain Johnny Depp yang dinobatkan sebagai Favorite Movie Actor dengan mengalahkan Channing Tatum, Hugh Jackman, Leonardo DiCaprio, dan Robert Downey Jr.

Lebih lanjut dalam penghargaan ini, film Iron Man 3 mendapat tiga penghargaan sekaligus, termasuk untuk pemeran utama Robert Downey Jr sebagai Action Actor, Favourites Movies, dan Favorite Action Movie. Pemenang untuk Favorites Year End Movies diraih oleh The Hunger Games: Catching Fire, namun tak berhasil membuat Jennifer Lawrence mendapat piala.

Sementara itu dari dunia musik, Justin Timberlake memenangkan tiga penghargaan untuk kategoriFavorite Album untuk album dengan judul The 20/20 Experience, Favorite R&B Artist dan Favorit Male Artis. Sementara untuk kategori perempuan diraih oleh Demi Lovato mengalahkan Pink, Katy Perry, dan Selena Gomez.

Selain memberikan penghargaan di dunia hiburan, satu piala diberikan untuk Jennifer Hudson untuk dedikasinya pada dunia anak dan pendidikan dengan mendapatkan penghargaan Most Favorite Humanitarian. 

Sandra ternyata sangat berbakat dan hebat. Saya sokong dan suka sama sandra!

Tuesday, May 3, 2011

Seni Bahasa Badan

Assalamualaikum,

pesta buku antarabangsa kuala lumpur telah menyediakan dan menontonkan kita pelbagai jenis dan genre uku2 yang penuh motivasi, kontroversi dan inovasi..

Alhamdulilah , jodoh telah menemukan kami... haha.. saya telah bertemu dengan penulis buku
ilmu pengaruh bukan jampi tetapi seni..
 ilmu pengaruh bukan jampi tetapi seni..

Monday, February 21, 2011

Social modelling.. Kebenaran yg ada pada Manusia..

Social Modelling..
Satu kajian dari barat(barat lg) membuktikan daya pengaruh dari manusia lain dan sifat manusia yg suka mengikut orang lain adalh perkara yg sgt jelas dan dilakukan dalam aktiviti seharian..

Dalam tidak kita sedari, kita selalu mempengaruhi dan dipengaruhi,,.. Kebanyakkan manusia nie, suka ikut org..
mcm tu lah dunia fesyen di barat di putar2..
1.Mereka menggunakan alam sebagai ejen untuk mempengaruhi orang ramai. Contoh, di musim sejuk, orang ramai akan memerlukan pakaian yg tebal2.. Then, alam telah mmpengaruhi kita.
2.Kuasa pengaruh artis..  Artis adalah antara golongan yg berpengaruh dalam abad ini. Mereka menjadi ikutan dan sumber inspirasi kebanyakkan orang awam.. Jadik, dunia fesyen memperalatkan artis untuk memanipulasi manusia agar mengikut fesyen yg mereka tetapkan..
3.Kuasa affirmasi dan kuasa promosi,,.. Mereka mengulang perkara yg sama sehingga kita terpukau dan terpengaruh..



          Apakah itu social modelling wahai saudaraku?? 
Ehem2!!   sebenarnya social modelling itu adalah satu istilah yg telah di beri berdasarkan kajian yg telah dibuat..
satu kajian di buat di kawasan paling sesak dalam  dunia, wall street..  seorang lelaki yg memakai pakaian yg attracted telah berpura2 memandang ke atas dan melihat bgunan tinggi.. dia berpura2 ade org yg melihat..
Then, actually ade camera yg diletakkan pada suatu sudut..
lama- kelamaan, semakin ramai org yg terpengaruh dengan lelaki tersebut.. dan kelihatan hampir 90 percent org lihat lelaki tu mendongak ke tempat yg sama..
 Yeah! ini adalah curiousity.. But dont let it lead you...

Some great people said, sometimes the curiousity will bring you to the doom.. drive your curiousity with the knowledge, it will drive you to the awareness,,..

Wednesday, January 5, 2011

Teori Charles DArwin dan KOnspirasinya!

Gigi manusia berusia 400,000 tahun ditemui


2010/12/29

GIGI manusia yang didakwa berusia 400,000 tahun yang ditemui di sebuah gua di tengah Israel.
Penemuan pakar arkeologi Israel ubah teori evolusi

BAITULMAQDIS: Pakar arkeologi Israel semalam berkata, pihaknya menemui bukti bahawa manusia moden wujud lebih lama daripada yang dijangkakan sebelum ini, sekali gus mengucar kacirkan teori asal usul manusia.

Satu pasukan penyelidik dari Universiti Tel Aviv yang membuat kajian di dalam sebuah gua di tengah Israel menemui gigi berusia 4000,000 tahun yang menyerupai gigi manusia moden yang digelar oleh saintis Homo Sapien.
Bukti kewujudan terawal Homo Sapien sebelum ini berusia separuh daripada usia itu.

“Ia adalah penemuan yang menarik,” kata pakar arkeologi Avi Gopher. Pasukannya memeriksa gigi itu dengan sinaran X dan pengimbas CT, seterusnya menganggar usianya berdasarkan lapisan tanah di mana gigi itu ditemui.

Beliau menjelaskan kajian seterusnya perlu dilaksanakan untuk mengukuhkan kesimpulan yang dibuat. Jika usia itu terbukti betul, beliau berkata: “Ia mengubah teori evolusi sekarang.”

Teori sains yang diterima sekarang ialah manusia moden menetap di Afrika 700,000 tahun lalu. Sekumpulan manusia moden itu berpindah ke Eropah dan berkembang menjadi Neanderthal yang kemudian pupus, manakala sekumpulan lagi kekal di Afrika dan berkembang menjadi Homo Sapien.
Gopher berkata, jika gigi ditemui itu dibuktikan adalah daripada Homo Sapien ini bermakna manusia moden berasal dari Israel.

Sir Paul Mellars, seorang pakar kajian purba dari Universiti Cambridge, berkata kajian Israel itu boleh diyakini, tetapi gigi yang ditemui masih belum dibuktikan daripada seorang manusia moden.

“Ia mungkin dari Neanderthal,” katanya.

Gopher berkata, pihaknya yakin dapat menemui tengkorak dan tulang manusia di dalam gua purba itu.

Gua Qesem itu ditemui pada 2000 dan kerja menggali bermula pada 2004. Gopher bersama rakan penyelidiknya, Ran Barkai dan Israel Hershkowitz menerbitkan kajian mereka itu di dalam American Journal of Physical Anthropology. – AP




Ini adalah petikan akhbar berita harian baru- baru ini. Para cendekiawan(cendawan) yahudi telah menemui satu fossil yang berusia lebih 400 000 tahun dahulu sekali gus menyangkal teori Charles Darwin dan menunjukkan bahawa teori bahawa homo sapiens yang datangnya dari afrika lalu berhijrah ke kawasan lain. Mereka menyatakan bahawa inilah manusia moden yang dimana bermulanya sebuah evolusi. Sebenarnya, majoriti dunia berpegang dengan teori Charles Darwin ni(bapa evolusi beruk) dan beliau adalah seorang yahudi. Sekarang mari kita kaitkan penemuan terbaru ini dengan konspirasi2 dajal yang dilaknat Allah.

Pertama, bagaimana mana teori Charles Darwin boleh diguna pakai dan diterima oleh ramai saintis di atas muka bumi ini.? Bila bermulanya teori ini? Bagaimana teori ini boleh berkembang dengan pesat dan apakah konspirasin di sebalik teori ini.?

Teori revolusi, oleh Charles Darwin , butir yang diperolehi:

Charles Robert Darwin (12 Februari 1809-19 April 1882) adalah seorang naturalis British yang memulakan teori evolusi berdasarkan pemilihan semula jadi.
Cerapan-cerapan biologi selama lima tahun (27 Disember 1831-2 Oktober 1836) di atas kapal HMS Beagle menyebabkannya menyelidiki transmutasi spesies dan mengembangkan teori pemilihan semula jadi pada tahun 1838. Bukunya bertajuk "Mengenai Asal Spesies Melalui Pemilihan Semula Jadi" yang diterbitkan pada tahun 1859 mengasaskan evolusi melalui keturunan yang sama sebagai teori pempelbagaian di alam semula jadi yang paling berpengaruh.

Semasa Darwin masih dalam pelayaran, Henslow dengan telitinya memeliharakan reputasi bekas muridnya melalui pemberian kemudahan melihat spesimen fosil serta salinan bercetak karya-karya geologi Darwin kepada naturalis-naturalis yang terpilih. Disebabkan usaha Henslow, Darwin masuk golongan elit sains sewaktu beliau masih muda.
Apabila kapal Beagle pulang pada 2 Oktober 1936, Darwin telah menjadi orang yang termashyur di lingkungan ahli sains. Selepas beliau pulang ke rumahnya di Shrewbury, ayahandanya menguruskan pelaburan supaya Darwin dapat menjadi seorang ahli sains yang berupaya membiayai diri.
Darwin kemudian pergi ke Cambridge dan memujuk Henslow supaya mengusahakan pemerian botani ke atas tumbuh-tumbuhan moden yang dikumpulnya. Selepas itu, Darwin mengunjungi semua institusi di London untuk mencari naturalis yang terbaik untuk memerikan koleksinya kerana hendak mengeluarkan terbitannya pada tepat masa. Charles Lyell bertemu dengan Darwin pada 29 Oktober dan memperkenalkannya kepada Richard Owen, seorang ahli anatomi yang berpotensi tetapi belum mencapai kemasyhuran.
Selepas mengusahakan koleksi tulang fosil Darwin di Kolej DiRaja Pakar Belah ("Royal College of Surgeons"), Owen menyebabkan keributan dengan pendedahannya bahawa koleksi Darwin mengandungi rodensia raksasa yang pupus serta sloth. Ini mempertingkatkan reputasi Darwin. Dengan sokongan Lyell, Darwin membaca kertas kerja pertamanya kepada Persatuan Geologi London pada 4 Januari 1837 dan memperdebatkan bahawa massa tanah di Amerika Selatan sedang beransur bangkit perlahan-lahan. Pada hari yang sama, Darwin menyampaikan spesimen-spesimen mamalia dan burung kepada Persatuan Zoologi. John Gould, seorang ahli ornitologi, mendedahkan bahawa apa yang dianggapi oleh Darwin sebagai burung ren dan burung hitam, kesemuanya merupakan spesies burung cakar yang berasingan. Kelasi lain di atas Beagle, termasuk FitzRoy, telah juga mengumpulkan burung-burung tersebut serta mencatat nota yang lebih teliti. Oleh sebab itu, Darwin dapat mengesan setiap pulau dari mana spesimennya datang.
Pada 17 Februari 1837, Lyell menggunakan ucapannya di Persatuan Geografi untuk menyampaikan dapatan Owen mengenai fosil Darwin dan menegaskan bahawa spesies yang pupus mempunyai hubungan dengan spesies kini di kawasan yang sama.
Darwin bermula mengarang bukunya mengenai Geologi Amerika Selatan. Pada waktu yang sama, beliau mengagak tentang transmutasi dalam Buku Nota Merah yang dimulainya ketika di atas Beagle. Beliau juga memulakan tugas penerbitan laporan-laporan pakar mengenai koleksinya bertajuk "Zoologi Pelayaran H.M.S. Beagle" dalam jilid berbilang. Henslow mempergunakan hubungannya untuk menguruskan bantuan sebanyak £1,000 bagi menaja projek ini. Darwin siap mengarang jurnalnya pada sekitar 20 Jun ketika Raja William IV mangkat dan zaman Victoria bermula.
Pada pertengahan Julai, Darwin bermula buku nota "B" mengenai transmutasi secara rahsia, dan megembangkan hipotesis bahawa setiap pulau di Kepulauan Galápagos mempunyai spesies kura-kura masing-masing, dan kesemua spesies ini berasal daripada sejenis kura-kura dan diubahsuai untuk keadaan pulau masing-masing dengan cara yang berlainan.
Darwin mempertimbangkan perdebatan Thomas Malthus yang mengatakan bahawa jumlah penduduk bertambah lebih cepat daripada pengeluaran makanan dan menyebabkan manusia bersaing untuk makanan serta menyebabkan amal tidak berguna. Darwin kemudian merumuskan penyataan ini dalam istilah teori biologinya sebagai: "Manusia cenderung bertambah dengan kadar yang lebih cepat daripada keupayaan sara hidup; oleh sebab itu, manusia kekadang dikehendaki berjuang untuk kehidupannya, dan pemilihan semula jadi akan menyebabkan kesan kepada apa sahaja yang berada di ruang lingkupnya." ("Keturunan Manusia" ("Descent of Man"), Bab 21). Darwin mengaitkan penyataan ini dengan dapatannya mengenai:
• spesies yang dikaitkan kepada kawasan-kawasan;
• penyelidikannya mengenai pembiakan haiwan; dan GAGASAN HUKUM2 ALAM SEMULAJADI.

Konspirasi yang ditimbulkan :
1. Berkaitan dengan protokol freemason yang mana semua manusia adalah goyim. Manakala orang yahudi adalah manusia sebenar kerana mereka adalah anak tuhan. Goyim adalah binatang , mereka menyatakan bahawa bangsa selain yahudi adalah binatang(manusia campur binatang). Mereka adalah manusia yang sejati. Dalam protokol freemason juga ada tertulis yang orang yahudi halal untuk membunuh dan melakukan apa sahaja kepada bangsa lain.
2. Lalu ramai manusia menggunapakai teori revolusi Charles Darwin dimana manusia berasal dari beruk(saya bukan ye). Apabila semua manusia telah bersetuju nanti, maka semua orang akan mengaku bahawa mereka adalah dari asal binatang.
3. Kemuncak kejayaan teori ini jika teori mereka tercapai adalah mereka akan melahirkan tentera2 yahudi yang tidak mempunyai belas kasihan terhadap goyyim. Sebab itulah mereka membunuh kanak-kanak dan bayi tanpa rasa bersalah , prinsip mereka : “bunuh goyim ,anda berbakti terhadap dunia”. Walhal setiap manusia yang bernama insane pasti ditiupkan Allah perasaan kasih dan sayang dalam diri mereka walau sejahat2 manusia sekalipun .
4. Teori ini juga ingin mencabar kemuliaan manusia ciptaan ALLAH yakni mukmin yang menjadi khalifah di muka bumi. Jika seseorang itu menyetujui teori ini (terutamanya orang yang sangat menggunakan logik akal) maka mereka telah menurunkan darjat manusia sebagai sebaik-baik kejadian.
5. Perkara yang paling mustahak lagi adalah mereka ingin menjadikan manusia di seluruh dunia ini mengikut telunjuk mereka(yakni yahudi dan nasrani). Cuba fikir , macam mana Darwin boleh mendapat dana yang sangat banyak dalam penghasilan teori-teorinya yang pada itu tidak ramai orang ingin percaya. Pemikiran orang pada waktu itu belum capai tahap kematangan kerana mereka di barat pada masa kini masih lagi kuno pasal ilmu sains.
Jadi , inilah sedikit teori yang dapat kita Nampak hasil kemunculan sesuatu teori yang sangat di agung-agungkan oleh saintis barat sehingga menjajah pemikiran banyak saintis Negara-negara di seluruh dunia. Salah satu lagi bukti yang sangat jelas dari sudut saintifik ialah penemuan satu tapak kaki manusia yang berusia 1.5 juta tahun. Manakala kajian yang lebih dipercayai adalah cendekiawan islam yakni Muhammad isa Dawwud . Penulisan dan kajian beliau yang bertajuk Siapa penghuni bumi Sebelum Manusia . Kajian ini berdasarkan al quran dan hadis serta rujukan2 lain..
Semoga bertemu di lain-lain diskusi..
SaLAM….

Sunday, January 2, 2011

Kenali Emas Dan Pelaburannya.. Anda beruntung..

INI ADALAH PETIKAN DARIPADA BERITA MINGGU BERTARIKH 4/1/09 (AHAD)

Etika Emas tawar skim simpanan emas yang menjanjikan pulangan tunai setiap bulan

MEMBELI emas untuk penyimpanan kedengaran sedikit janggal kerana ramai beranggapan logam kuning keemasan itu lebih terserlah kemewahan dan ketinggian mutunya apabila dipamerkan sebagai perhiasan diri.

Bagaimanapun, kemelut ekonomi yang melanda dunia menyebabkan ramai mula sedar mengenai kepentingan membeli emas untuk dijadikan aset pelaburan.

Pemangkin terhadap minat serta trend yang semakin berkembang itu adalah fungsi komoditi itu sebagai penyimpan nilai kalis inflasi dan berdaya tahan terhadap ketidaktentuan ekonomi global yang sedang melanda ekonomi dunia ketika ini.

Mengapa melabur emas? Jawapannya sangat mudah. Melabur emas bukan sekadar mendapatkan keuntungan ke atas modal tapi juga melindungi nilai aset daripada inflasi dan deflasi.

Presiden Etika Emas Estet Berhad, Mohd Amin Supian, berkata emas adalah logam berharga yang sentiasa disebut di dalam Tamadun Islam dan peradaban dunia.

Perkataan emas atau 'gold' berasal daripada perkataan Indo-Eropah iaitu kuning yang merujuk kepada logam yang menonjol sifatnya.

"Seistimewa rupa dan nilainya, emas juga bersifat kekal. Selain melambangkan ketulenan, bernilai tinggi, kedaulatan dan simbol status, emas juga menjadi lambang kemewahan kepada individu atau sesebuah negara yang memilikinya," katanya.


Pada 2003, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed pernah melihat kebaikan dinar emas sebagai mata wang seragam dan tetap nilai seperti diperkenalkan ketika zaman Rasulullah SAW.

"Sayangnya ketika itu idea Tun Dr Mahathir agak sukar untuk diterima, dipandang remeh serta dilihat sebagai saingan dan seakan hendak meniru euro dolar Eropah," katanya.


MOHD AMIN menunjukkan jonkong emas pelbagai saiz yang dijual untuk skim pelaburan di Etika Emas.
Bertitik tolak daripada kesedaran mengenai kepentingan menyimpan emas, Mohd Amin dan kumpulannya mengambil inisiatif untuk menubuhkan sebuah syarikat yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual emas fizikal 24 karat dengan kualiti 999.9 atau 99.9% tulen.

Sebagai jaminan, setiap pelanggan yang membeli dan menyimpan emas di Etika Emas ditawarkan emas fizikal iaitu emas sebenar yang boleh dilihat, dipegang dan disimpan sebelum dicagarkan di skim Ar-Rahnu ditawarkan Bank Rakyat.

Selain itu, Etika Emas yang ditubuhkan dua tahun lalu itu juga turut menawarkan khidmat perundingan kepada pelanggan mengenai cara mengurus aset emas dengan bijak selain koperasi bagi menguruskan sendiri skim pajak gadai emas berlandaskan Syariah atau Ar-Rahnu dengan kelulusan daripada Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

Kata Mohd Amin, selepas mengetahui kehebatan penyimpanan emas, dia melakukan banyak penyelidikan dan pembacaan malah turut berkongsi pengetahuan mengenai penyimpanan emas daripada rakan-rakan yang sudah lama membeli dan menyimpan emas fizikal sebagai pelaburan.

"Perbezaan antara menyimpan emas fizikal dan emas yang sudah siap diproses (barang kemas, syiling emas) adalah dari sudut keuntungan kerana pembelian jongkong emas membolehkan kita mendapat keuntungan bersih.

"Emas yang dibeli dalam bentuk barangan kemas atau syiling emas dijual pada kadar 40 peratus tinggi daripada jongkong emas iaitu membabitkan kos buruh. Justeru, jika anda berminat untuk menyimpan emas, jongkong emas lebih digalakkan kerana untung bersih yang dimiliki jika ia dijual lebih tinggi," katanya.

Seperti dikatakan Mohd Amin, menyimpan jongkong emas sebagai aset pelaburan juga menggunakan kaedah yang sama seperti jual beli saham dan jual beli mata wang (tidak dibenarkan Bank Negara Malaysia).

Katanya, pemilik emas mempunyai pilihan sama ada menyimpan sendiri emas milik mereka atau menyimpannya di peti simpanan bank. Jika mereka inginkan wang di saat memerlukan, simpanan emas fizikal berkenaan boleh dijual tapi nilainya akan susut antara 15 hingga 30 peratus daripada harga pasaran.

"Sebagai alternatif, mereka boleh mendapatkan pinjaman atau modal pusingan pada kadar 50 hingga 65 peratus dengan mencagarkan emas yang dimiliki di pajak gadai konvensional atau pajak gadai Islam, Ar-Rahnu.

"Emas yang dicagar boleh ditebus atau diambil kembali dengan menunjukkan surat pajakan, kad pengenalan, membayar jumlah prinsipal pinjaman dan upah simpan (Ar-Rahnu) atau faedah (pajak gadai konvensional)," katanya.

Bagaimanapun, bagi melunaskan sebahagian daripada tanggungjawab sebagai seorang Muslim, Mohd Amin menyimpan impian menjadikan penubuhan Etika Emas sebagai sesuatu yang mendatangkan kebaikan kepada orang ramai dan umat Islam khususnya.

"Koperasi Etika Emas ditubuhkan bagi membantu orang ramai mendapatkan manfaat daripada program simpanan dan pembelian emas yang dijalankan, seterusnya kita ingin melihat pajak gadai Islam Ar-Rahnu dibuka di seluruh negara.

"Etika Emas juga ingin melihat pemilikan emas di kalangan golongan muda kerana kami sedar pemilikan emas walaupun di dalam jumlah yang sedikit sebenarnya dapat membantu perkembangan tamadun dan ummah melalui kadar zakat 2.5 peratus setahun yang dikenakan," katanya.

Katanya, nilai emas yang tidak menyusut menyebabkan simpanan jongkong emas mendatangkan keuntungan terutama ketika gelora ekonomi melanda dan Mohd Amin juga menyarankan orang ramai supaya membuat simpanan emas fizikal sebagai jaminan masa depan.

"Nilai emas tidak menyusut tapi jika anda perhatikan nilai mata wang mudah mengalami kejatuhan. Tidak keterlaluan dikatakan, di saat negara bergolak mata wang tidak menjanjikan jaminan kesenangan atau pengaruh.

"Jadikan sayap juruterbang yang diperbuat daripada emas sebagai contoh, jika mereka terhempas dan masih selamat, pin emas itu akan menjadi penyelamat kerana nilai emas dijamin nilainya walau di kalangan Orang Asli," katanya.

Selepas dua tahun ditubuhkan, Etika Emas kini berbangga kerana mempunyai 2,600 pelanggan yang membeli dan menyimpan emas fizikal melalui program ditawarkan dan 600,000 keping dinar emas terjual dengan jumlah simpanan emas fizikal sebanyak 1.6 tan.

"Tahun ini kami mensasarkan lebih ramai penyimpan emas termasuk perseorangan daripada luar negara dengan pertambahan simpanan emas lebih daripada 45 tan. Tapi kami akan pastikan simpanan emas dibuat di dalam negara bertujuan untuk meningkatkan simpanan emas di dalam negara," katanya.

Berbeza antara pembelian emas dari Etika Emas dan kedai emas biasa adalah setiap hadiah (pengurangan harga) diberikan di dalam bentuk tunai setiap bulan iaitu pada kadar 30 peratus daripada 100 gram emas yang dibeli selama enam bulan.

"Selain program pembelian satu jongkong emas, kami juga menawarkan program dua iaitu beli satu dan dipinjamkan satu jongkong daripada Etika Emas ke dalam akaun simpanan untuk menggalakkan mereka membuat tambahan simpanan emas apabila tempoh gadaian pertama tamat.

"Tapi jika harga emas dunia meningkat, mereka boleh membuat pilihan sama ada hendak menjual atau terus menyimpan jongkong emas yang dimiliki bergantung kepada keperluan," katanya.

Info

Jongkong emas dijual Etika Emas adalah di dalam kiraan berat 20 kg, 50 kg, 100 kg, 500 kg, 1 kg dan paling berat adalah 12.5 kg.

Nilai berat setiap jongkong berkenaan dibuat berdasarkan harga pasaran antarabangsa dan boleh di rujuk melalui laman web..


Pasaran London menawarkan penjualan segera dan penjualan akan datang untuk emas. Ia ditetapkan oleh Geng Lima yang mewakili pengedar emas serta bank terpengaruh dunia. Geng Lima terdiri daripada ketuanya, N M Rothschild(milik yahudi, lord rothschild), Societte General, Hongkong Shanghai Bank (HSBC), Scotia Mocatta dan Deutsche Bank.


Nilai jual Kijang emas yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia (31 Disember 2008) adalah RM3,200 untuk berat 31.10 g (1oz), RM1,630 (15.55 g) dan RM830 (7.775 g).


Pelaburan emas terbahagi kepada empat iaitu pelaburan barang kemas, syiling emas, jongkong emas dan dinar emas.


Fakta

Ahli kimia tidak pernah berjaya menghasilkan emas tiruan kerana sifat logam berkenaan sukar ditiru.


Sifat emas tulen adalah lembut paling boleh ditempa dan dibentuk.


Emas asli boleh disahkan tulen melalui dua cara mudah iaitu apabila digigit, ia meninggalkan kesan lekuk gigi, kedua apabila dibakar atau dicairkan, ia tidak berubah warna


Ingatlah, sejarah sendiri menyatakan bahawa tanah melayu adalah semenanjung emas di mana terdapat banyak emas di situ. Wahai orang melayu, beruntunglah anda membaca blog ini, Allah mengurniakan banyak nikmat ke atas anda. Bersyukurlah, sesungguhnya amat sedikitlah Manusia yang bersyukur. Tetapi, sumber emas kita telah di dominasi oleh orang lain.. Sungguh! Anda amat beruntung sekiranya anda bersyukur. Orang yang bersyukur = Orang yang beruntung


Sementara masih berpeluang, marilah sama2 kite melabur atau sekurang-kurangnya menceritakan perihal ini kepada orang lain yang mempunyai kemampuan untuk menjaga aset orang melayu.
Aset yang asalnya milik kita telah dibeli borong oleh kaum lain. Kita lihat contoh pelaburan di bawah.


PELABURAN EMAS BERDASARKAN SISTEM SYARIAH

ETIKA EMAS ESTETSDN BHD (774324-V)
MEMANG MENGUNTUNGKAN..
PROGRAM AR RAHNU
BANK RAKYAT

2 skim pelaburan disediakan:-
(Contoh 100g emas)

(1)Simpanan sendiri :-
(i)Syarikat akan membayar hibah RM100 setiap bulan kepada pelabur selama 6 bulan mengikut kontrak.
(ii)Para pelabur boleh renew kontrak tersebut dan syarikat akan meneruskan pembayaran hibah. RM100 diperlukan bagisetiap renewal kontrak.


(2)Simpanan Ar-Rahnu di Bank Rakyat atauBank Agro(Pertanian):-
(i)Syarikat akan membayar hibah RM 300setiap bulan kepada para pelabur selama 6 bulan mengikut kontrak
(ii)Para pelabur boleh renew kontraktersebut dan syarikat akan meneruskan pembayaran hibah. RM100 diperlukan bagisetiap renewal kontrak.


BAGAIMANA PARAPELABUR MENDAPAT KEUNTUNGAN??

Simpanan Ar-Rahnudi Bank Rakyat atau Bank Agro(Pertanian)
Katakan hargaemas semasa adalah RM 102.11 per gram.

•Para pelabur membeli emas 999.9 iaitu100g mengikut harga semasa dari syarikat.
•Para pelabur membawa emas itu ke ArRahnu Bank Rakyat
•Kita tengok mereka uji-kita tengokmereka timbang
•Syarikat akan tambah lagi 200g emas untuk disimpan bersama emas para pelabur.
•Selepas di uji dan di timbang, bankakan keluarkan Sijil Ar-Rahnu atas nama para pelabur.
•Para pelabur perlu cagarkan kesemuaemas tersebut dan sebanyak 65% wang gadaian itu diambil oleh syarikat untukmodal pusigan dan mengembangkan syarikat.
•Dengan ini, syarikat akan membayarkepada para pelabur sebanyak RM 300 sebulan selama 6 bulan.
•Selepas tamat kontrak (6 bulan), parapelabur boleh renew kontrak tersebut dan syarikat akan membayar RM 300 setiapbulan.
•Para pelabur boleh terus renewkontrak setiap kali kontrak tamat dan tiada tempoh maksimum.
•Para pelabur juga boleh menjual semulakepada syarikat setiap kali tamat tempoh kontrak dan para pelabur bolehmendapat keuntungan daripada jualan emas mengikut harga pasaran.


CONTOH PENGIRAAN KEUNTUNGAN BERDASARKAN MODAL SENDIRI:

1)JADUAL KEUNTUNGAN:-

BERAT(g)       SEBULAN    6 BULAN
1 X 100g------RM 300--------RM 1,800
2 X 100g------RM 600--------RM 3,600
3 X 100g------RM 900--------RM 5,400
4 X 100g------RM 1,200------RM 7,200
5 X 100g------RM 1,500------RM 9,000
6 X 100g------RM 1,800------RM 10,800
7 X 100g------RM 2,100------RM 12,600
8 X 100g------RM 2,400------RM 14,400
9 X 100g------RM 2,700------RM 16,200
10 X 100g-----RM 3,000------RM 18,000

Katakan harga emas semasa adalah RM 102.11 per gram = RM 10,211.00

KeuntunganSetahun:
RM 300 X 12 BULAN = RM 3600.00

PeratusKeuntungan Setahun:
(RM 3,600 / RM10,211) X 100% = 35.26%

2) KEUNTUNGAN NILAI FIZIKAL SIMPANAN EMAS

Katakan belian emas pada 5/5/08 dan harga emas semasa adalah RM 102.11 per gram = RM 10,211.00

pelabur boleh membuat tuntutansetiap kali berlaku kenaikan harga pada nilai fizikal simpanan emas iaitu dipanggil redemption.

PERBANDINGANPELABURAN EMAS DAN LAIN-LAIN PELABURAN

JENISPELABURAN--KEUNTUNGAN(%)/TAHUN--CATATAN
FIXEDDEPOSIT-----------3 - 4-----------------TIADA RISIKO
TABUNG HAJI-------------3- 5------------------TIADA RISIKO
ASB------------------------7- 9------------------TIADA RISIKO
UNITAMANAH------------10 - 15--------------- RISIKO BOLEH DIURUSKAN
INTERNET----------------150 - 200------------ SANGAT BERISIKO TINGGI
BSKL---------------------200 – 400-----------RISIKO TINGGI
FOREX-------------------TIADA HAD----------- SANGAT BERISIKO TINGGI
EMAS--------------------35.26----------------TIADA RISIKO DAN 100 % JAMINAN MODALDIPULANGKAN


TIADA RISIKO

Setiap 100g emas yang andasimpan,syarikat akan memberi 200g emas untuk dicagarkan bersama 100g emasanda.Maka,keseluruhannya 300g.
Kesemua emas ini di atas nama anda, maka300g ini adalah milik para pelabur.
Sekiranya syarikat tidak dapat membayarcagaran tersebut kepada pihak bank, maka anda boleh ambil kesemua emas tersebut.

100 % JAMINAN MODAL DIPULANGKAN

Apabila para pelabur ingin menjualsemula emas mereka, maka syarikat akan membeli pada harga semasa sekiranyaharga semasa lebih tinggi daripada harga belian para pelabur.Atau syarikat akanmembeli pada harga belian anda sekiranya harga semasa lebih rendah dari harga belian para pelabur.


BAGAIMANA SYARIKAT MEMBUAT KEUNTUNGAN??

•Emas yang dibeli oleh syarikat daripengedar Asia (MKS) adalah lebih murah daripada harga semasa kerana beliandalam kuantiti yang banyak.
•Sebanyak 65% wang gadaian ataskeseluruhan emas akan dikeluarkan oleh Ar-Rahnu dan diambil oleh syarikat bagimodal pusingan dan pelaburan-pelaburan lain untuk memantapkan dan memajukanlagi syarikat.

PINJAMANDISEDIAKAN BAGI MEREKA YANG TIADA SIMPANAN UNTUK MEMBUAT SIMPANAN!!

Ansuran bulanan rendah dan boleh dibayarmenggunakan keuntungan (hibah).
CCRISS dan CTOS boleh memohon keranaanda pasti boleh bayar ansuran bulanan tersebut.

CONTOH PENGIRAANKEUNTUNGAN BERDASARKAN PINJAMAN PERIBADI:

JADUAL PEMBAYARAN PINJAMAN DAN SIMPANAN EMAS AR-RAHNU:-

PINJAMAN---SIMPANANEMAS/---TEMPOH PINJAMAN---ANSURAN BULANAN---BAKI PINJAMAN---UNTUNG BERSIH
RM 15,000---RM10,211 - 100g-------120 BULAN------------RM 204---------------RM4,789--------------RM96
RM 30,000---RM20,422 - 200g-------120 BULAN------------RM 408---------------RM9,578-------------RM 192
RM 50,000---RM40,844 - 400g-------120 BULAN------------RM 680---------------RM9,156-------------RM 520
RM 100,000--RM 91,899 - 900g-------120BULAN------------RM 1,359-------------RM 8,101-------------RM 1341
-Faedah pinjamanadalah 6.3% setahun (BSN)
-Hibah/ untung diberikan setiap bulan RM 300 bagi setiap 100g.


sumber2 didapati dari blog2 lain dan diadaptasi dan di mdifikasi menjadi lebih baik..

Friday, December 24, 2010

Cerita-ceriti : Keberkatan wang 8 dirham Rasulullah SAW

     Pada suatu hari, Rasulullah S.A.W  telah keluar dari rumah di suatu pagi yang cerah.Rasulullah ingin mengganti satu-satunya pakaian baginda yang tinggal.Pakaian baginda yang tinggal itu sudah terlalu usang dan lusuh.Rasulullah memang seorang yang teramat zuhud,sedangkan baginda adalah seorang yang sangat pandai berniaga dan mampu memiliki kekayaan yang banyak.Tetapi baginda amat gemar memberi kepada orang lain dan seorang yang suka hidup beserdahana dan bersahaja (qanaah).

     Rasulullah SAW mengambil wang dari tempat simpanan,ternyata bahawa hanya terdapat wang sebanyak 8 dirham sahaja.Berbekalkan wang sebanyak 8 dirham itu rasulullah SAW menuju ke pasar untuk membeli kain yang baru.
      
      Bagaimanapun di pertengahan jalan,Baginda bertemu dengan seorang wanita yang sedang menangis.Rasulullah SAW menghampiri perempuan tersebut dan bertanya,"mengapa kamu menangis?"
   "Saya telah kehilangan wang untuk membeli makanan untuk anak-anakku",balas wanita itu dengan wajah yang sedih.
   "Ambillah dua dirham ini wang ini dan belilah makanan untuk anak-anakmu,"kata rasulullah SAW sambil menghulurkan wang dua dirham kepada wanita itu.
     "Terima kasih tuan.semoga Allah membalas budi baik tuan itu,"doa wanita itu seraya menerima wang dua dirham itu dan segera ke pasar.

       Rasulullah SAW kemudian meneruskan perjalanan baginda ke pasar.Di pasar,Rasulullah SAW memilih dan membeli pakaian yang berkenan di hatinya.Rasulullah SAW membeli sepasang baju dengan harga 4 dirham.

     Ketika dalam perjalanan pulang, Rasulullah SAW bertemu pula dengan seorang tua yang tidak berpakaian.Apabila melihat Rasullullah membawa pakaian baru,lelaki tua itu berkata,"Bolehkah tuan  berikan pakaian itu untukku yang tidak berpakaian ini?" Oleh kerana simpati,Rasulullah segera menjawab"Ambillah,tutupkan tubuhmu dengan pakaian ini."Rasulullah SAW segera memberi pakaiannya kepada lelaki tua itu dengan senang hati.

    Berbekalkan baki dua dirham,Rasulullah kembali semula ke pasar untuk membeli pakaian lain yang tidak sebaik pakaian tadi.Setelah membeli pakaian seadanya, Rasulullah SAW kembali ke rumah baginda.

      Ketika dalam perjalanan pulang sekali ;lagi baginda telah bertemu dengan wanita yang kehilangan wang itu tadi di tempat yang lain pula.Rasulullah  menghampiri dan bertanya.
    "Mengapakah kamu menangis lagi? Bukankah aku sudah  berikan kamu wang dua dirham tadi untuk membeli makanan untuk anak-anakmu?"
      "Ya tuan. Saya sudah membeli makanan untuk anak-anakku tetapi saya bimbang, majikan saya akan memarahi saya kerana datang lewat,"beritahu wanita itu yang memegang bungkusan makanan.
      "Kalau begitu,mari saya hantarkan kamu ke rumah majikan kamu.Saya akan jelaskan kepadanya mengapa kamu datang lewat,"pujuk rasulullah lalu menghantarkan wanita itu ke rumah majikannya.

      
         Sesampai sahaja Rasulullah SAW ke rumah majikan wanita itu,Baginda memberi salam tetapi tidak terjawab seolah-olah rumah itu tidak berpenghuni. Oleh kerana tidak terjawab dan rasulullah beranggapan bahawa tuan rumah itu tidak mendengarnya,baginda memberi salam sekali lagi.
      "Assalamualailum warahmatullah,"sapa Rasulullah dengan suara yang nyaring.Ucapan salamnya itu juga tidak terjawab.Kemudian Rasulullah memberikan salam yang ketiga dengan suara yang lebih nyaring. Pemberian salam yang ketiga inilah baru tuan rumah itu keluar dan menjawab salam.
     "Maafkan kami ya Rasulullah kerana tidak menjawab pemberian salam Rasulullah tadi. Kami sebenarnya terlalu bahagia apabila terdengar suara Rasulullah dan kami ingin sangat mendengarnya berkali-kali. Kami rasakan salam Rasulullah itu membawa berkat kepada kami dan kami tidak menyangka kedatangan Rasulullah ke mari," beritahu tuan rumah majikan wanita itu.
      "Terima kasih. Begini,kedatanganku ini kerana menghantarkan pembantumu ini yang sudah terlambat. Dia menangis kerana takut akan dimarahi oleh tuan. Sekiranya dia harus menerima hukuman, biarlah aku yang menaggungnya,"ujar Rasulullah kepada tuan rumah itu.
       "Mendengar ucapan rasulullah itu, tuan rumah itu berasa kagum akan kemuliaan Baginda. Dia memandang wajah Rasulullah dengan rasa terharu.
        "Ya Rasulullah, kami telah memaafkan wanita ini dan kami juga ingin membebaskannya,"ujar tuan rumah itu kepada baginda dan disambut gembira oleh perempuan itu.
       "Syukur alhamdulillah ya rasulullah.Saya amat berterima kasih kepada tuan,"kata wanita itu tadi lalu berjalan pulang ke rumahnya untuk memberikan makanan kepada anak-anaknya.

        Kemudian Rasulullah SAW pulang kerumahnya. Baginda berasa puas kerana dapat membantu mereka yang memerlukan.Baginda juga tidak menyangka dengan berkat wang lapan dirham itu,baginda dapat menggunakan dengan sebaik-baiknya dan yang lebih penting dapat membebaskan seorang wanita daripada majikannya dan dapat membantu orang yang tidak berpakaian.....


       Ya umat Muhammad, betapa indahnya pekerti baginda. Sungguh mulia akhlak baginda, sehingga Allah memuji baginda di dalam Al-quran.Apa yang baginda lalui itulah keberkatan. Sesuatu benda itu kalau diberkati amat besarlah faedahnya. Inilah namanya keberkatan. Ayuh,sama-sama kita contohi baginda, jalankan dan ikut sunnah-sunnah baginda sedaya-upaya kita.

     Di antara sunnah Baginda yang boleh kita contohi ialah:
  • Memakai wangi-wangian
  • Bersugi
  • Memulai anggota kanan apabila melakukan perkara-perkara yang bersih dan memulai anggota kiri untuk perkara-perkara sebaliknya
  • Berdoa dalam melakukan apa jua perkara
  • Sentiasa berselawat ke atas baginda SAW

dan lain-lain lagi sunnah.Sebenarnya, Rasulullah itu memang boleh dicontohi, tidak la sesusah man, cuma kena tanya hati kita. Sanggupkah hati kita berjihad dengan mengalami perubahan ke arah yang lebih mulia dan baik dengan meninggalkjan perkara2 yang kita sukai(kemaksiatan dan perkara lagha)... Tanya diri anda,, anda tanya dan anda jawab.. Carilah penyelesaian terbaik untuk diri anda. Wassalam..