Tuesday, December 21, 2010

Ilmu asas kepada segala-galanye..Knowledge is the brick of basic ...

Bertemu kembali dan bersama2 kita umat manusia yang jahil mencari kebenaran demi menjadi orang2 yang benar dan siddiqin.Hari ini kita akan membincangkan mengenai ilmu.. Kita umumnya tahu apa itu ilmu. Tapi tahukah kita apa pentingnya ilmu itu dan bagaimana mendapatkannya,pembahagian2 ilmu itu ,keutamaan sesuatu ilmu dan berbagai perkara mengenai ilmu  tidak diendah oleh kita. Lantas kita mengatakan bahawa perkara lain mengenai ilmu yang kita tidak tahu perkara itu belum dapat untuk dirungkaikan..


 

Di dalam kitab Ihya Ullumuddin karya Imam Al-Ghazali, beliau telah menyatakan bahawa perkara asas bagi  mengetahui dan menguasai sesuatu perkara adalah dengan ilmu pengetahuan.beliau mengaitkan kegunaan akal dalam mendapatkan ilmu.Dalam kitab tersebut juga beliau menyatakan pembahagian ilmu2.Ilmu merupakan perkara paling asas dalam kehidupan manusia.Bukan itu sahaja Ilmu merupakan titik tolak kemuliaan seseorang insan selain akhlak.


Ilmu (knowledge) merupakan pengetahuan atau maklumat atau ketahuan kita mengenai sesuatu perkara.Ilmu merupakan suatu perkara yang subjektif .Kita mungkin dapat merasai ilmu itu mengalir dalam diri kita. Tapi tahukah kita apa perlunya menguasai ilmu itu??
Albert Einstein (saintis genius yahudi) menyatakan bahawa "imaginasi lebih penting daripada pengetahuan"..
Hal ini amat mengjengkelkan kerana jika imaginasi tanpa ilmu maka sesatlah seseorang itu atau menemui sesuatu yang sia2.. Imaginasi itu amat hebat jika digandingkan dengan ilmu pengetahuan..
Begini,imaginasi itu merupakan satu kenderaan yang boleh membawa kita ke berbagai destinasi. Bayangkan bagaimana para saintis mampu membayangkan. rupa fizikal Dinasour,makhluk yang sudah lama pupus. Bagaiman pula dengan teori2 kemunculan bintang2 baru dan teori  Big Bang yang di reka melalui imaginasi yang di pandu oleh ilmu pengetahuan.Ilmu pula adalah pemandu kepada imaginasi.Ilmu juga adalah pemandu kepada segala-galanye dalam dunia ini.Ilmu boleh memandu nafsu.Ilmu boleh memandu kita mencari jalan kebenaran di samping menemukan kita dengan keredhaan tuhan.


Jika sesuatu perkara tanpa ilmu ,maka  perkara itu seperti debu2 berterbangan di Gurun sahara..Bayangkan kita melakukan ibadat tanpa ilmu ,pasti ibadat kita tidak diterima kerana tidak menepati syariah.Nah!! betapa pentingnya ilmu sebagai asas kepada semua perkara..


Islam,yakni agama yang benar dan paling sempurna juga menekankan ilmu sebagai aset yang paling asas dalam kehidupan ini.. Wahyu pertama yang diturunkan oleh Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W :"Iqra, bacalah".. Nah!! satu lagi perkara yang perlu kita ambil perhatian.
Allah telah mengarahkan kita mencari ilmu pengetahuan.Asas sesuatu kehidupan manusia itu adalah agama.Asas agama adalah ilmu.Allah suruh kita mencari ilmu .. Sabda baginda :"carilah ilmu itu dari buaian hingga ke liang lahad..


Akhir sekali, ilmu yang paling asas yang perlu dipelajari oleh manusia sejagat ialah ilmu agama.. ilmu agama inilah yang memandu kita menjalani kehidupan di muka bumi dengan sempurna kerana agama itu mengandungi syariat yang diberikan oleh Allah yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui.. Dalamilah ilmu islam sedalam yang boleh.. sekurang2nya belajarlah asas ilmu agama itu dan kenalilah Allah sedikit demi sedikit. Jadilah kita hamba yang bersyukur.. Hal ini kerana dalam Al-Quran menyatakan bahawa manusia yang bersyukur sangatlah sedikit..
Sehingga ada seorang sahabat yang selalu berdoa agar ditempatkan dalam kalangan orang yang sedikit.. Lalu sahabat2 lain menjadi musykil dan bertanya, mengapa tuan selalu berdoa agar dimasukkan dalam kalangan orang yang sedikit?? Sesungguhnya orang yang sedikit itulah yang paling beruntung kerana Allah pasti menempatkan mereka dalam kalangan orang2 yang muqarabin..Insyallah, semoga kita tergolong dalam golongan orang yang sedikit.. Amin..

To Be Continued.....................
(perjuangan belum berakhir,islam pasti bangkit,marilah sama-sama bangkit dan berjuang menegakkan islam) 

No comments:

Post a Comment